Dlaczego warto wyciskać?

Nic tak nie stawia na nogi jak szklanka świeżo wyciśniętego z owoców i warzyw soku. Aby poza gaszeniem pragnienia przyniosła również korzyści zdrowotne, nie bez znaczenia jest technologia pozyskania soku. Według najnowszych badań tradycyjne sokowirówki pozbawiają owoce sporej dawki witamin, nie mówiąc o błonniku. Poza tym, sok z takiej maszyny wygląda zwyczajnie nieapetycznie (spróbuj namówić na niego dzieci!). Wyciskarki wolnoobrotowe, dzięki zastosowanej w nich nowoczesnej technologii, wytwarzają sok z miąższem - a co za tym idzie dużą ilością błonnika. Jest on również bogaty w witaminy i mikroelementy.

WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA VS. TRADYCYJNA SOKOWIRÓWKA

Wyciskarka wolnoobrotowa

 do 2x więcej soku - niższa cena każdej szklanki soku

 cicha praca

 o 1/4 mniejszy pobór energii elektrycznej

 większa różnorodność składników (zioła, warzywa liściaste)

 nie napowietrza soku

 nie nagrzewa soku

 zachowuje więcej witamin

 sok z większą ilością błonnika

 mniej "odpadu"

 większa zawartość miąższu w soku

 bez piany

 mało części do umycia

 sok wygląda apetycznie, jest jednorodny

Sokowirówka

 mniej soku - wyższa cena każdej szklanki soku

 bardzo głośna praca

 duży pobór energii elektrycznej

 mniejsza różnorodność składników

 sok napowietrzony

 sok nagrzany

 dezaktywuje część witamin i enzymów

 pozbawia sok błonnika

 więcej "odpadu"

 znikoma zawartość miąższu w soku

 sok spieniony

 dużo zmywania i bałaganu

 sok wygląda nieapetycznie, rozwarstwia się